Hrmonly

Tips voor het organiseren van een eco-vriendelijk evenement

Geplaatst op

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema geworden in de evenementenwereld. Of het nu gaat om een bedrijfsfeest, festival of conferentie, er zijn tal van manieren waarop organisatoren hun evenement duurzamer kunnen maken. Door bewuste keuzes te maken, kunnen evenementen niet alleen milieuvriendelijker worden, maar ook een positieve boodschap uitdragen naar de deelnemers. Hier zijn enkele praktische tips om een eco-vriendelijk evenement te organiseren.

1. Kies voor een duurzame locatie

Een van de eerste beslissingen bij het organiseren van een evenement is het kiezen van de locatie. Hierbij kun je al rekening houden met duurzaamheid. Kies voor een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer of waar mensen gemakkelijk naartoe kunnen fietsen. Sommige evenementenlocaties zijn zelfs gespecialiseerd in duurzaamheid en bieden voorzieningen zoals zonnepanelen, energiebesparende verlichting, of afvalscheidingssystemen. Door een groene locatie te kiezen, maak je direct een positieve impact.

2. Stimuleer milieuvriendelijk vervoer

Een van de grootste milieubelastingen van evenementen is vaak het vervoer van bezoekers. Moedig je deelnemers daarom aan om op een duurzame manier naar het evenement te komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld korting te geven aan mensen die met het openbaar vervoer komen, het organiseren van carpoolgroepen, of zelfs een fietsservice aan te bieden. Een goede bereikbaarheid per fiets of OV kan ook een criterium zijn bij het kiezen van de locatie.

3. Minimaliseer afval

Een van de meest zichtbare aspecten van duurzaamheid is afvalbeheer. Evenementen kunnen vaak zorgen voor veel onnodig afval, zoals plastic bekers, flyers, en verpakkingen. Kies daarom voor herbruikbare of biologisch afbreekbare materialen. Denk hierbij aan het vervangen van plastic bekers door glazen of metalen bekers die meerdere keren gebruikt kunnen worden. Maak ook gebruik van digitale communicatie in plaats van geprinte flyers of brochures. Dit bespaart papier en zorgt ervoor dat je evenement minder afval produceert.

4. Eet duurzaam

Voedsel is een belangrijk onderdeel van veel evenementen, maar het kan ook een bron van verspilling zijn. Kies daarom voor lokale, seizoensgebonden en biologisch geproduceerde voeding. Dit vermindert de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het transport van voedsel. Door vleesconsumptie te beperken en vegetarische of zelfs veganistische opties aan te bieden, maak je je evenement nog duurzamer. Zorg er ook voor dat voedseloverschotten niet worden weggegooid, maar worden geschonken aan voedselbanken of andere goede doelen.

5. Gebruik duurzame energie

Elektriciteit is essentieel voor elk evenement, maar je kunt ervoor zorgen dat de energie die je gebruikt zo groen mogelijk is. Werk samen met een energieleverancier die duurzame energiebronnen, zoals wind- of zonne-energie, levert. Voor kleinere evenementen kun je zelfs overwegen om zelf een aantal zonnepanelen te plaatsen om het evenement van energie te voorzien. Het gebruik van energiezuinige apparatuur, zoals LED-verlichting, kan ook helpen om het energieverbruik te verminderen.

6. Werk samen met duurzame leveranciers

Zorg ervoor dat je leveranciers en partners dezelfde visie hebben op duurzaamheid. Kies voor lokale bedrijven die milieuvriendelijke producten of diensten aanbieden. Van cateraars die biologisch en lokaal voedsel serveren, tot decoratiebedrijven die gerecyclede materialen gebruiken: elke schakel in de keten kan bijdragen aan het verduurzamen van je evenement. Vraag je leveranciers ook om hun afval te beperken en duurzaam verpakkingsmateriaal te gebruiken.

7. Afvalscheiding en recycling

Zorg ervoor dat er voldoende mogelijkheden zijn voor bezoekers om hun afval op de juiste manier te scheiden. Plaats afvalbakken voor verschillende soorten afval, zoals plastic, papier, en organisch afval. Maak deze punten duidelijk zichtbaar en plaats borden of infographics die bezoekers helpen om hun afval op de juiste manier weg te gooien. Dit vergroot niet alleen de bewustwording van het belang van recycling, maar zorgt er ook voor dat je evenement een positieve impact maakt op de afvalverwerking.

8. Herbruikbare polsbandjes 

Een vaak vergeten, maar eenvoudig te verduurzamen onderdeel van evenementen zijn polsbandjes. Deze worden meestal gebruikt voor toegangscontrole of als herinnering aan het evenement. In plaats van de gebruikelijke plastic of wegwerp polsbandjes, kun je kiezen voor herbruikbare polsbandjes gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zoals stof of biologisch afbreekbare materialen. Deze bandjes kunnen keer op keer worden gebruikt, wat zorgt voor minder afval en een lagere impact op het milieu. Bovendien kun je ze personaliseren, wat ze nog aantrekkelijker maakt voor bezoekers die graag een aandenken willen meenemen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kunt doen om je business te innoveren. Check onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ hrmonly.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden